Filà Cavallers del Cid Moros i Cristians Callosa d'en Sarrià

Callosa d'en Sarrià

Escut del poble de Callosa d'en Sarrià

En aquesta secció de la web trobarás informació del poble de Callosa d'en Sarrià.

Situació

EL poble està situat a la part nord de la comarca de la Marina Baixa, a 10 Km. de la costa i 42 Km. de la ciutat d'Alacant.

Situació - Callosa d'en Sarrià - Cavallers del Cid


Mostra un mapa m�s gran

Una miqueta de història.

    Els vestigis més antics que es conserven al seu terme es troben a la cova Pintà, jaciment iber. Tingué un florit passat musulmà que es perllongà darrere la conquesta fins el moment de l'expulsió el 1609. Berenguela Alfonso va obtenir, entre 1268 i 1272, del rei Jaume I les rendes del lloc; el 1290 l'almirall Bernat de Sarrià compra Callosa al rei Alfons I de València i III d'Aragó i d'aquesta manera es converteix en el primer senyor de la baronia i també en el "padrí" del poble.
    Entre 1333 i 1423 va pertànyer sucessívament a l'infant Pere d'Aragó i Anjou, a son fill Alfons d'Aragón i Foix, el Vell i a son nét Alfons d'Aragón i Arenós, el Jove, els dos últims, ducs de Gandia i comtes de Dénia. Reincorporada a la Corona exerciren el senyoriu Alfons el Magnànim, Joan de Navarra i després la reina viuda del rei Martí: Margarida de Prades; entre els segles XIV i XVI va sofrir mantes vegades els atacs dels pirates berberiscs.
    Guerau Bou, el 1458 va crear un vincle que passà el segle XVI als Montcada, marquesos d'Aitana, al temps que el 1556 s'iniciava un plet per aquesta tinença; aquest plet es va sentenciar el 1757 i el vincle va passar a una altra branca de la família representada per Francesc Tomàs Faus Martínez de la Raga el qual fou senyor de Callosa fins el 1761 en què s'incorporà a la Corona; però el 1767, per sentència de la Reial Audiència de València, el vincle fundat per Guerau Bou, va passar a Cristòfol Crespí de Valldaura i Hurtado de Mendoza, comte d'Orgaz.

Germans Boronat, dolçainers de Callosa d'en Sarrià

Video trobat a la xarxa amb un reportatge que se'ls va fer als germans Boronat de Callosa en el programa Arrels de la RTVV. Este video es va retransmetre el 16 d�octubre de 2005.

Necessites flash per veure aquest video.

El temps

En esta mini secció trobareu informació de Callosa d'en Sarrià a nivell meteorològic. Prediccions, webs del temps, fotos, estat embassament de Guadalest, videos, etc...

Estat Embassament de Guadalest
© Filà cristiana Cavallers del Cid de Callosa d'en Sarrià |||| Web creada al Setembre de 2000 |||| Última modificació Maig 2023

WEBMÀSTERS INDEPENDENTS EN CATALÀ, DE CULTURA I D'ÀMBITS CÍVICS     Icona de conformitat amb el Nivell AAA, de les Directrius d'Accesibilitat per a el Contingut Web 1.0 del W3C-WAI     Valid XHTML 1.0 Transitional     Valid CSS!